Ordförande har ordet - Arkiv

2016-10-27, Lars Pettersson, skriver minnes ord om Kjell Sandqvist

Kjell Sandqvist in memoriam

Kjell Sandqvist har avlidit i en ålder av 72 år. Som dokumentärfilmare hade vi förmånen att träffa Kjell vid flera tillfällen. Bland annat när vi gjorde filmen om Veterantraktorklubben i Norrtelje ”Traktorsommar i Roslagen”. Kjell spred alltid glädje och inspiration omkring sig. Sista gången vi möttes var den 4 juni i år vid hans hem i Söder Nånö. Här hade han samlat vänner och intresserade för att visa upp det som blev hans livsgärning, att samla traktorer, lingrävare och motorredskap från förr.
Vårt uppdrag var att dokumentera den här dagen i en film. Den Kjell Sandqvist vi då mötte var präglad av lång tids sjukdom. Jag bad om att få göra en intervju med honom. Nej, sa han, jag orkar nog inte det. Men efter en viss övertalning gick han ändå med på det. Under intervjun levde han upp och berättade om sitt intresse för maskiner och att samla föremål kring den gamla Gulf-mack han byggt upp på tomten. Det blev en intervju fylld av humor, glädje och Kjells stolthet.
Så i slutet av september fick vi det bud som vi alla anade skulle komma – att Kjell Sandqvist hade gått bort. Hans gärning lever dock kvar, Gulf-macken från förr, maskiner och föremål i det museum Kjell byggt upp. Han har hjälpt oss alla att skriva historien om den tid som flytt. Vi kommer därför alltid att minnas Kjell och inte minst den livsglädje som ständigt omgav honom.
Lars Pettersson
Producent Torvision
Se filmen om Kjell Sandqvist och hans maskiner, inspelad den 4 juni 2016

» Senaste brevet från ordförande