Ordförande har ordet - Arkiv

2013-02-23, 23.2.2013 - Åre-Norge aug-sept. -dag-för-dag

Hej alla.
Här följer en beskrivning av resan till Åre och Norge.

DET FINNS EN MER OMFATTANDE RESEBESKRIVNING I PAPPERSFORM. DEN FINNS MED ÅRSMÖTET OCH KAN ÄVEN BESTÄLLAS HÄR VIA HEMSIDAN. Gå till *Kontakta oss* och skriv Åre. Alla som prel.anmält sig får den tryckta resebeskrivningen utan att beställa.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Veterantraktorklubben Norrtelje - resa till Åre – Trondheim – Röros: 30 augusti – 3 september 2013
Hyttfossen på vägen mellan Trondheim och Röros
Klubben kommer att göra en resa till Åre, Trondheim och Röros den 30 augusti till 3 september 2013. Resan kommer att vara mycket omväxlande med flera intressanta och spännande programpunkter. Ganska litet traktorer denna gång.


Resans höjdpunkter:
ÅRE
Kabinbanan i Åre
I Åre planerar vi om det är fint väder, = höga moln, att göra en tur från Åre med Nordens största kabinbana. Färden tar cirka sju minuter och tar oss upp till 1274 m ö h med utsikt flera mil ut över den jämtländska fjällvärlden. Därifrån finns möjlighet, om vi har tid, för de spänstiga att bestiga Åreskutans topp på 1 420 m över havet. En cirka 900 meters promenad upp till toppen.
Vi kommer också att besöka Åre chokladfabrik där vi kan se hur de tillverkar choklad, provsmaka och handla.
Om det är dåligt väder finns flera alternativ till kabinbanan som vi kan välja efter intresse som till exempel en tur till Tännforsen, ett mycket sevärt och mäktigt vattenfall.
I Åre planerar vi också att inta eftermiddagskaffe på Copperhill, ett nybyggt lyxigt hotell i Björnen med ”majestätisk” utsikt över Åreskutan och Åredalen
Det kommer också att finnas tid över för besök i butiker i Åre.
Middagen i Åre planerar vi att äta hos Bobbo Nordenskjöld på Hyddan, http://www.hyddan.se/.
I samband med middagen kommer vi att få höra en del om Åres historia med film.


Trondheim - Rockheim
Ett av upplevelserummen i Rockheim
På vägen mellan Åre och Röros kommer vi att göra ett besök på Rockheim , Norges Nationella Museum för rock och populärmusik. Museet som invigdes 2010 skildrar norsk rock och populärmusiks historia med hjälp av spektakulär multimedia- och datateknik. Vi kommer att få en guidad visning i museet och har vi tur finns vår medlem Elin Hellquists rum kvar i utställningen. Vi kommer också att inta lunch i restaurangen på Rockheim. Mer information om Rockheim hittar du på https://www.rockheim.no/
Röros
Den här lilla staden har traditioner som sträcker sig långt tillbaka i tiden, och sin egen unika och fascinerande charm. Gruvdrift och lantbruk innanför stadens gränser har skapat ett speciellt fjällsamhälle – med ofantligt kulturellt värde – vilket har givit Röros en plats på UNESCO:s världsarvslista.
Här kommer vi att göra ett besök med en guidad tur i Olavsgruvan . Turen tar oss med på en vandring genom 300 år av gruvhistoria i Röros – 500 meter in i fjället och 50 meter under dess yta.
I Röros försöker vi via en lokal kontakt (Per Klokkervold samlare av radioapparater och ljudanläggningar som jobbar på Rockheim) att ordna besök hos några lokala traktorsamlare för de som är intresserade. För de som inte är intresserade finns en eftermiddag till förfogande att fritt ströva omkring i Röros, besöka gruvmuseet eller butiker. Staden är väldigt kompakt och allt ligger inom promenadavstånd.

Gruvstaden i Röros
Intressanta böcker om gruvsamhället:
För den som vill få en känsla av hur det var i Röros på den tiden då gruvsamhället var i full drift rekommenderar Elin att ni läser något av Johan Falkberget innan resan.
Christianus Sextus, eller bara Sextus i folkmun, var en av de viktigaste gruvorna till Røros Kopparverk för utvinning av kopparmalm och svavelkis. Som 8-åring började Johan Falkberget som «vaskar-ryss» i Sextus 1891. Jobbet bestod i att stå vid et träbord, översköljd med vatten. Malmen fuktades för att kiseln skulle synas bättre så att *gråberget* kunde skiljas ifrån med hammare – ett tungt och kallt arbete. Falkberget steg i graderna som gruvarbetare fram till 1906. Falkberget kände till gruvsamhället från botten, och berättar om gruvans tidiga historia och arbetarnas hemska villkor i romancykeln med samma namn som gruvan: Christianus Sextus.
Romancykeln Nattens Bröd - första boken heter An-Magritt - är filmatiserad och skildrar även den gruvfolkets hårda villkor och vardag.
Det samma gäller Den fjärde nattvakten av samma författare. Samtliga böcker är mycket dramatiska, intressanta och spännande.
Idag är flera av Röros gator namngivna efter karaktärer i Johan Falkbergets romaner.
Hur reser vi
Resan sker med chartrad buss och chaufför från Fridströms Buss i Rimbo. Vi disponerar bussen fritt under resan, och kan därför improvisera programmet beroende på väder och önskemål. Bussen är modern med AC, toalett och DVD.


Boende
Tottens By i Åre
I Åre kommer vi att bo i stugor i Tottens by. Stugvärdar ar Ingegerd och Dag Hallencreutz, syster och svåger till vår medlem Jan Magnusson. Alla stugor har fin utsikt över Åre. Vi kommer att bo parvis med två par i varje stuga, Varje par har eget rum. Stugorna har toalett, dusch och kokmöjligheter. Några har bastu. I några av stugorna är det våningsängar (Säg till vid anmälan om det inte fungerar med översäng). Stugorna har vandrarhemsstandard och vi måste ta med egna lakan och handdukar. Frukostarna i Åre kommer att intas gemensamt på Holiday Inn hotell.
Mer info om Totten by hittar du på
http://besokare.mobi/Default.aspx?s=31&p=2250
I Röros kommer vi att bo på Idrettsparken Hotell , cirka tre minuters gångväg från Röros centrum http://idrettsparken.no/ . Inkvarteringen sker i dubbelrum. Enkelrum kan fås mot tillägg.
Frukost på hotellet.
Preliminärt program
Definitivt program med angivna avgångstider för bussen kommer att sändas ut med övrig information till de som bokat resan.

Dag 1: Fredag 30 augusti, resdag
* Resa Norrtälje - Åre 62 mil, 9 timmars körtid ex pauser.
* Lunch Vid Tönnebro värdshus.
* Middag på Åsarna skidcenter. Buffebord med två rätter samt salladsbord

Dag 2: Lördag 31 augusti, Åre
Programmet i Åre är som sagt väderberoende men planen ser ut som följer:

* Buss från stugbyn till gemensam frukost på Holiday Inn
* Kabinbanan upp på Åreskutan
* Lunch på Holiday Inn
* Butiksbesök i Åre
* Eftermiddagskaffe på Copperhill
* Chokladfabriken
* Middag på Hyddan

Dag 3: Söndag 1 september, Rockheim
* Buss från stugbyn till gemensam frukost på Holiday Inn
* Resa till Trondheim/Rockheim via Storlien 16,5 mil, ca tre timmars körtid med paus. Mycket vacker väg.
* Guidad visning på Rockhem inklusive lunch ca 3 timmar.
* Resa Rockheim Röros 16,5 mil, tre timmars körtid inkl paus. Mycket vacker väg.
* Middag i Röros.

Dag 4: Måndag 2 september, Röros
* Frukost på hotellet
* Buss med medföljande guide till Olavsgruvan ca 15 km.
* Guidad tur i Olavsgruvan
* Buss tillbaka till Röros med guide
* Lunch i Röros
* Fria övningar i Röros för de som så önskar.
* Eller för dom som det önskar besök hos några lokala samlare (beroende på vad vi får fram)
* Final middag i Röros

Dag 5: Tisdag 3 september, hemresa
* Hemresa till Norrtälje via Femunden. Särna, Idre, Mora och Falun 65 mil. Ca 9 timmars körning utan pauser. Röros till Idre är fjällvägar med mycket vacker natur.
* Lunch- och middagsstopp efter vägen.
Kläder och övrig utrustning
Vissa aktiviteter som besöket i Olavsgruvan och kabinbaneturen i Åre kräver varma kläder och bra promenadskor. Bra regnkläder är aldrig fel. I Tottens by måste vi ha med egna lakan och handdukar.
Pris för resan 3600 kronor / person
Vad ingår?
Buss, boende samt frukost i Åre och Röros, städning av stugorna i Åre, biljetter till Kabinbanan i Åre, inträde samt visning på Rockheim, guide samt visning i Olavsgruvan i Röros

Vad tillkommer?
Var och en betalar själv för samtliga luncher och middagar.
Kostnad för enkelrum
För den som önskar enkelrum i tillkommer 650 kronor till angivet pris.
Förbehåll
Priset bygger på att vi har minst 25 fullt betalande deltagare. (Vi är 29 prel.anmälda -23.2.13). Vid färre antal kan priset komma att justeras för att täcka busskostnaden.

Max antal deltagare
32 st. deltagare är max till detta pris. Vi kan ta med ytterligare deltagare som då får ett högre pris pga. högre boendekostnader i Åre. Överstiger deltagare 32 personer gäller regeln först till kvarn.
Anmälan: Senast 15 april!
Bindande anmälan skickas till klubben via ”Kontakta oss” på Veterantraktorlubbens hemsidan eller via telefon till Bengt Ericsson på 0706-93 88 77. Uppge namn på samtliga deltagare. Uppge om ni önskar enkelrum. Ange mailadress, mobil telefonnummer samt postadress. I samband med anmälan sätter du in en handpenning på 1 000 kr per deltagande person på Veterantraktorlubbens bankgiro 682-3298. Ange ÅRE samt deltagarnamn på talongen i samband med betalningen.

Ansvariga för resan
Om du har frågor kring resan kontakta någon av oss:
Huvudansvarig; ansvarig för bokningar samt kontakter med bussbolag Bengt Ericsson, 0706-93 88 77.
Ansvariga för Åre-delen inklusive information om stugbyn: Gerd och Jan Magnusson: Mail jan16gerd@gmail.com, tel. 0176-124 95
Ansvariga för Trondheim, Röros-delen: Elin och Lasse Hellquist: Mail lasse@hellquist.com, tel. 08-592 531 93.
Välkomna till en, som vi hoppas intressant, omväxlande och trevlig höstutflykt!
Bengt, Gerd, Jan, Elin och Lasse

» Senaste brevet från ordförande