Ordförande har ordet - Arkiv

2010-09-06, VARNINGSTRIANGEL -6 sept 2010;



Vid styrelsemötet 31.8.2010 med Veterantraktorklubben Norrtelje togs följande fråga upp: Om behov av varningstriangel för v-traktorer, vilka regler gäller vid färd på allmän väg?


FÖLJANDE GÄLLER: (inskrivet 6 sept 2010)

Trafikförordning (1998:1276)
57 § Föraren av ett fordon som skall vara utrustat med en varningstriangel skall sätta ut triangeln när fordonet på grund av en olyckshändelse, ett motorfel eller något liknande har blivit stående på körbanan eller vägrenen där den högsta tillåtna hastigheten är högre än 50 kilometer i timmen och där fordonet inte får stannas eller parkeras enligt 47 §, 53 § 4 eller 5 eller 9 kap. 1 eller 2 §. En varningstriangel skall sättas ut också när fordonet av något annat skäl har parkerats på en körbana och väderleksförhållandena eller andra omständigheter gör det svårt för andra förare att se fordonet i tid. Föraren skall också i övrigt genom utmärkning eller dylikt vidta de åtgärder som behövs för att varna andra trafikanter. Om ett fordon har blivit stående i en plankorsning och inte genast kan flyttas, skall föraren även vidta de åtgärder som behövs för fordonspassagerarnas säkerhet och för att varna förare av järnvägståg eller spårvagn.
Varningstriangeln skall vara av den typ som är föreskriven för fordonet och placeras på sådant avstånd från det uppställda fordonet och på sådant sätt att andra förare varnas i god tid.
----
Även om det inte är föreskrivet bör två varningstrianglar medföras, för att kunna placera en i vardera riktningen. Denna rekommendation gäller också vid färd med traktor och andra motorredskap. Ett annat råd som ges av flera myndigheter är att medföra reflexväst i bakluckan på sin bil eller på sin traktor.

NOTERING: KLUBBENS TRAKTORER: Vid färd med av klubben ägd traktor finns varningstrianglar på logen vid Färsna. Ska medföras vi all körning på väg. I containern finns även tre st varningsvästar - reflexvästar. Dessa kan rädda liv om du blir stående på vägen. /Bengt E, ordf

» Senaste brevet från ordförande